Info

Voordeelaanbiedingen

Ben je abonnee? Onze partner Sportoase verrast jou !!!

Ben je abonnee van de Leuven Bears? Dan krijg je een fikse korting op een fitnessabonnement. Kom voor 31/12/2020 naar Sportoase, breng de voucher in bijlage mee samen met je LB lidkaart en je geniet van 55 euro korting op het instapgeld en 20% korting op een 3 maanden of 12 maanden abonnement naar keuze.


Ben je jarig? Onze partner Sportoase verrast jou !!!

Ben je jarig? Dan mag je binnen de maand na je verjaardag gratis komen zwemmen. Breng de voucher in bijlage mee, vul hem in en biedt hem aan de kassa samen met je LB lidkaart en je kan gratis zwemmen in de Sportoase Philipssite. Heel simpel dankzij onze trouwe partner. Druk op de afbeelding voor je voucher.Organisatie

Hoe zijn we georganiseerd? Hoe ziet onze structuur eruit?

Wie zijn de mensen van onze supportersclub?

wim.vandenbosch@leuvenbears.beWim Van den boschVoorzitter
andre.salien@leuvenbears.beAndré SaliënBestuurslid
griet.decuber@leuvenbears.beGriet De CuberBestuurslid
benny.coomans@leuvenbears.beBenny CoomnansBestuurslid
rudi.vleminckx@leuvenbears.beRudi VleminckxBestuurslid
dirk.martel@leuvenbears.be
Dirk MartelBestuurslidWaar vinden jullie onze sporthallen en wat zijn de juiste adressen en telefoonnummers?

Informatie via Stedelijke Website - http://www.leuven.be/vrije-tijd/sport/sportaccommodatie/sporthallen-en-sportzalen/

Op welke data zijn de sporthallen niet beschikbaar?

Soms zijn sporthallen niet beschikbaar omwille van andere activiteiten of vakanties. 

Op https://bit.ly/3Jvr8lD vind je de lijst met de onbeschikbaarheden van de sporthallen.

Wie zijn onze aanspreekpunten bij de Leuven Bears Academy?

aansluitingen@leuvenbears.beHeidi Vandenwijngaerden
clubofficials@leuvenbears.beGeertrui Feyaerts
kalender@leuvenbears.beBenny Coomans
kledij@leuvenbears.beHeidi Vandenwijngaerden
ledenbeheer@leuvenbears.beFreddy Hernou
materiaal@leuvenbears.beFreddy Hernou/Filip Jacobs
opleiding@leuvenbears.beGeertrui Feyaerts
tornooien@leuvenbears.beTBD
zaalreservaties@leuvenbears.beHeidi Vandenwijngaerden/Freddy Hernou 

Wat met trainingen tijdens (school)vakanties?

Voor de lage ringen (U7-U8-U10-U12) zijn er geen trainingen tijdens de schoolvakanties.

De overige reeksen trainen gewoon verder tijdens de vakanties, doch op feestdagen zijn de sporthallen meestal gesloten en is er geen training.
Wil je meer weten over onze Leuven Bears on Wheels? Onze rolstoelbasketters?

Leuven Bears-on-Wheels (LBOW) is één van de senior teams van de grote moederclub Stella Artois Leuven Bears. Wij draaien mee in de Nationale competitie en veroverden twee keer de Beker Van Vlaanderen alsook de Beker van Belgie. Dit seizoen spelen we met een kern van spelers op Nationaal vlak en met een andere mix in de Landelijke afdeling. Voor de aankomende spelers en deze welke willen sporten op recreatief vlak nemen we ook deel aan een reeks recreatieve tornooien.

Het team bestaat uit een 20-tal spelers gaande van beginnelingen tot uiterst ervaren sporters. De meest ervaren spelers, aangevuld met enkele beloftevolle elementen, komen uit in de Nationale competitie. Deze spelers staan onder leiding van Servaas Kamerling, Kor van der Werf en Jan Van Bael aangevuld met Danny Sacré. Servaas stelt zijn ruime internationale ervaring ter beschikking van ons team, met doel het niveau van ons team op te krikken.

Het thuisbrengen van nog een aantal overwinningen en succesvol verdedigen van onze kansen bij wedstrijden voor de Beker van België horen hierbij ... of als we mogen dromen zelfs een landstitel.

Beide teams zijn actief binnen de federatie Basketbal Vlaanderen, voorheen Parantee-Psylos - Vlaamse Liga Gehandicaptensport.

In de landelijke competitie geven we de andere spelers de kans ervaring op te doen om zo verder te groeien. Rolstoelbasket wordt gespeeld in gemengde ploegen. We zijn daarom erg blij met de inbreng van onze dames. Een aantal jeugdspelers trainen zeer hard binnen JBOW en kunnen op termijn ons team versterken in de landelijke competitie. Al deze spelers staan onder de ervaren leiding van onze trainersgroep gecoördineerd door Servaas. Voor de jongerentrainingen JBOW neemt Heidi de verantwoordelijkheid.


Wat meer info over Rolstoelbasketbal: Rolstoelbasketbal in 1-2-3

Rolstoelbasketbal wordt gespeeld door sporters met een lichamelijke beperking. De spelregels vergeleken met het ‘gewone’ basketbal zijn slechts minimaal aangepast in functie van het gebruik van de rolstoel. Het belangrijkste verschil met basketbal is de interpretatie van een loopfout. Een speler mag maximaal tweemaal aan de wielen duwen, met de bal op de schoot, en moet dan minstens éénmaal met de bal dribbelen. Bij het niet naleven van deze regel maakt de speler een fout die vergelijkbaar is met een loopfout in het basketbal.

Op Nationaal niveau bestaat er een competitie rolstoelbasketbal waar een zestal ploegen aan deelnemen. De internationale reglementen - IWBF - worden gevolgd. Verschillende clubteams nemen tevens deel aan internationale wedstrijden.

Op Vlaams niveau is er een Vlaamse competitie en verschillende vriendschappelijke wedstrijden.


Competitie

Basketbal Vlaanderen coördineert het competitief rolstoelbasketbal op Vlaams niveau en werkt nauw samen met de G-sportfederatie Parantee-Psylos voor recreatief rolstoelbasketbal. De cel Rolstoelbasket  van Basketbal Vlaanderen coördineert het breedtesportaanbod rolstoelbasketbal.

Rolstoelbasketbal werd in 1960 voor het eerst op de Paralympische zomerspelen te Rome (Italië) geïntroduceerd. Voor 1960 stond rolstoelbasketbal ook al geprogrammeerd op de Stoke Mandeville Games, die de voorloper van de Paralympische Spelen vormen. Het bestuur is in handen van de IWBF (International Wheelchair Basketball Federation), waarbij momenteel clubs zijn aangesloten uit 77 verschillende landen.


Classificatie voor rolstoelbasketbalspelers

Het classificatiecijfer is afhankelijk van de functionele mogelijkheden van een speler. Hoe groter de mogelijkheden hoe groter het classificatiecijfer is. De spelers worden beoordeeld door middel van een functionele en medische classificatie. De functionele classificatie is vooral gebaseerd op sportspecifieke tests zoals werpen, passen, rebound en dribbelen. De medische diagnose of het onderzoek van de spierfuncties zijn minder van toepassing voor het classificeren zelf. Toch is het een eerste indicator om een speler te plaatsen bij de start van zijn ’basket’ activiteiten.

Beginnende spelers, jeugdspelers en dames krijgen bonificaties volgens het reglement. In basketbal wordt een speler ingedeeld in één van de acht klassen. De klassen gaan van 1.0 tot 4.5 (Klassen 1.0, 1.5, 2.0, 2.5, 3.0, 3.5, 4.0 en 4,5) waarbij een hoger cijfer aangeeft dat de speler minder motorische beperkingen heeft.

Het maximaal toegestane puntenaantal van een opgesteld team is 14.0 voor landenteams en 14.5 voor clubteams. Het gebruik van een maximum puntenaantal op basis van classificatiepunten zorgt voor gelijkwaardigheid in teams. Hierdoor komen ook spelers met een ernstigere beperking aan bod en zijn trouwens noodzakelijk voor het team.

Waarom en hoe je digitaal registreren op de site van Basket Vlaanderen?

Vanaf het seizoen 2019-2020 is het verplicht om het scoreblad digitaal in te vullen vanaf U12 en met uitzondering van TDM2 (de B-ploeg) en het A-team. Daartoe dien je je eenmalig te registreren op de site van Basket Vlaanderen met je e-ID. Ook spelers kunnen zich hier op registreren, want op die manier kan hun e-ID gelinkt worden aan hun BVL lidnummer en dienen ze hun ID-kaart niet meer bij elke wedstijd voor te leggen.

Lees hier hoe je je moet registreren: https://www.leuvenbears.be/diversen/registreren-van-je-eid-op-de-site-van-basket-vlaanderen 


Aansluitingen en mutaties

Hoe verloopt een aansluiting?

De aansluitingen verlopen volgens een vast patroon waarbij de kandidaat speler na een contactname met ons, verzocht wordt een "Inlichtingenformulier" on-line in te vullen. Een "Inlichtingenformulier" is geenszins beslissend over een aansluiting. Het is pas na het vervullen van de nodige formaliteiten dat de kandidaat speler kan beschouwd worden als aangesloten. Het indienen van een "Inlichtingenformulier" staat dus niet gelijk aan een aansluiting.

De aanvragen worden per leeftijdsreeks opgenomen in een wachtlijst, in volgorde van de datum van aanvraag.

Na het invullen van het inlichtingenformulier wordt de speler gecontacteerd om zijn aanvraag verder te behandelen. Er wordt dan nagegaan of er nog plaats vrij is en zo ja in welke ploeg. Eventueel kan een kandidaat speler de gelegenheid krijgen om enkele keren mee te trainen alvorens aan te sluiten via zogenoemde proeftrainingen. Het blijft wel belangrijk om in elk geval eerst een inlichtingenformulier in te vullen, zoniet zal je niet toegelaten worden om mee te proeftrainen.

Nadien kan je van thuis uit aansluiten bij de Leuven Bears via de link: https://vblbeid.wisseq.eu. Hier lees je hoe je jezelf kan inschrijven bij Basket Vlaanderen met je eID: https://bit.ly/AansluitenBVL. Dit zal alleen bevestigd worden wanneer het inlichtingenformulier bij de club werd ingevuld en geregistreerd.

Ben je niet in het bezit van een kids ID of een kaartlezer, dan maken we een afspraak om de aansluiting in orde te brengen. Indien aansluiten langs elektronische weg niet lukt kan men op afspraak langskomen om de nodige papieren in te vullen en te ondertekenen. Maak steeds een afspraak vooraf op aansluitingen@leuvenbears.be om er zeker van te zijn dat er iemand aanwezig is!

Inlichtingenformulier invullen

Afhankelijk van leeftijd en of u wenst lid te worden als speler of niet-speler dient er een ander formulier te worden ingevuld. 

Klik op het overeenstemmende formulier:

Dames/meisjes die graag willen basketten, kunnen zich aansluiten bij Basketclub Dames Leuven op http://www.damesbasketleuven.be/  en kunnen contact opnemen met  secretaris@damesbasketleuven.be

Competitiebasket (BVL)

Voor seizoen 2020-2021 gelden de volgende reeksen, volgens geboortejaar:

2015-2014U7 (Future Bears)
2013U8 (Premicroben)
2012-2011U10 (Microben)
2010-2009U12 (Benjamins)
2008-2007U14 (Pupillen)
2006-2005U16 (Miniemen)
2004-2003U18 (Cadetten)
2002-2001-2000U21 (Juniors)
1999 en ouderSeniors
Leeftijd +35jVeteranen

Bij reeksen pupillen en hoger worden kandidaat-spelers zonder ervaring en spelers die gestopt zijn en terug wensen aan te sluiten steeds ingedeeld in de BB4Fun-reeksen. Het seizoen nadien kan, indien gewenst en er plaats is, overgestapt worden naar een competitieploeg. De beslissing hierover wordt steeds door de jeugdcoördinatoren genomen.

Voor mutaties (spelers die zijn aangesloten bij een andere club) beslist de sportieve staf op basis van het inlichtingenformulier en spelerscurriculum of de kandidaat-speler al dan niet wordt uitgenodigd voor een test-training. Het resultaat van die training is bepalend voor het aanvaarden of weigeren van de aansluiting. Mutaties dienen gedaan te worden conform de reglementering BVL en moeten verplicht vallen tussen 1 en 31 mei (poststempel telt).

Recreatief Basket (BB4FUN)

Naast "competitie" bestaat de mogelijkheid aan te sluiten binnen het BB4Fun (BasketBall For Fun) concept. Hierbij wordt uiteraard wekelijks getraind maar is het aantal wedstrijden beperkt en worden deze gespeeld in het kader van vriendschappelijke Jeugdontmoetingen met clubs die binnen hetzelfde concept werken.

BB4Fun wordt aangeboden voor spelers >14 jaar (U16/U18/U21/Seniors).

Mutaties zijn hier niet van toepassing.

Rolstoelbasket (Parantee en BVL)

Het is voor de meeste leeftijden mogelijk om aan te sluiten voor rolstoelbasket. We bieden zowel jeugdrolstoelbasket aan als volwassenenbasket op topniveau.

Aansluitingen gebeuren via Parantee en BVL (competitie)

2013-2000Junior Bears on Wheels - JBOW (leeftijd is niet de enige bepalende factor !)
1999-1981Instroom en Reva (beginnende rolstoelbasketters in de algemeenheid)
1999 - xxxx - LBOWRecreatief, Landelijke tornooicompetitie en Nationaal (Reguliere competitie) niveau

Wat mutaties betreft dient vrijgave gevraagd te worden conform de reglementering Parantee en moet deze verplicht vallen voor 30 juni (poststempel telt).

Wanneer zijn er proeftrainingen?

Op het einde van het seizoen worden er voor de jongste leeftijdsreeksen proeftrainingen gegeven. Op die manier kan er al eens kennis gemaakt worden met het basketballen (max 3x) en kan er nadien beslist worden of de speler al dan niet wenst aan te sluiten.

Deze proeftrainingen worden dikwijls gecombineerd met doorschuiftrainingen waarbij spelers op het einde van het seizoen reeds trainen met de spelers van de leeftijdsreeks voor volgend seizoen. Dit laat de sportieve coördinatoren toe om de indeling van deze reeksen tijdig te doen.

Momenteel zijn de data voor deze proef- en doorschuiftrainingen nog niet gekend, we communiceren deze hier zodra we meer weten.

Als je aan een proeftraining wenst deel te nemen, kan je best eerst contact opnemen met de sportief coördinator van jouw leeftijdsreeks, en moet je sowieso op voorhand een inlichtingenformulier invullen, zodat we jouw gegevens hebben en je verzekerd bent.


Hoeveel bedraagt het lidgeld?

Het lidgeld bevat deelname aan wekelijkse trainingen, eventuele wedstrijden, verzekering, lidgeld federatie (BVL/Parantee-Psylos) en een kledijpakket (afhankelijk van de reeks). Voor de reeksen U7/U8/U10/U12 is dit seizoen tevens een basketbal ingebegrepen.

Voor het seizoen 2020-2021 zijn de lidgelden terug te vinden in onderstaande tabel.

Reeks
Geboortejaren
Aantal TrainingenLidgeld
U72014-20151€ 198
U820132€ 295
U102011-20122€ 305
U122009-20102€ 329


3€ 378
U142007-20082€ 388


3€ 486
U14 BB4Fun
2€ 249
U162005-20062€ 388


3€ 501
U16 BB4FUN
2€ 249
U182003-20042€ 388


3€ 501
U18 BB4FUN
2€ 249
U212000-2001-20022€ 409


3€ 517
U21 BB4FUN
2€ 249
Seniors<20001€ 286


2€ 404
Seniors BB4FUN
2€ 249
Masters
1€ 200
LBOW
2€ 153
JBOW
1€ 110


2€ 153Documenten

Medisch Getuigschrift

Elke speler dient een geldig medisch getuigschrift te hebben en dit zo snel mogelijk ingevuld aan de club te bezorgen. Op die manier ben je verzekerd voor letsel/ongevallen tijdens trainingen of wedstrijden. Bovendien dien je dit getuigschrift of een (elektronische) kopie bij elke wedstrijd voor te leggen aan de scheidsrechter. 

Het opstellen op het veld/blad van een speler waar geen geldig medisch getuigschrift van is, zal leiden tot boetes en mogelijk forfait. Geen getuigschrift is dus NIET spelen! 

Wat te doen bij een ongeval/blessure?

Heb je je gekwetst tijdens een training of wedstrijd?

Vul dan zeker het aangifteformulier van Ethias in: deel A dien je zelf in te vullen (vergeet hierbij zeker je rekeningnummer niet in te vullen) en deel C dient door de arts ingevuld te worden. Bezorg nadien het ingevulde formulier aan het secretariaat van de club. Je mag het ook inscannen en mailen naar ledenbeheer@leuvenbears.be

De club registreert het formulier dan online bij Ethias en bevestigt het dossiernummer. Daarna zal je gecontacteerd worden door Ethias om de verdere formaliteiten te vervullen. Dit kan 6 à 8 weken duren.

Wat moet je precies doen als tafelofficial?

Naast spelers en scheidsrechters zijn er tijdens een wedstrijd ook tafelofficials nodig. Voor thuiswedstrijden heb je een afgevaardigde, timekeeper en 14"/24"-handler nodig, bij uitwedstrijden een afgevaardigde en score-keeper ('het blad'). Voor al deze functie heb je een BVL-licentie nodig, die kan je via de club aanvragen.

Wat er verder van je verwacht wordt, lees je in deze uitgebreide handleiding.

Hoe moet ik het Digitaal Wedstrijd Formulier (DWF) invullen?

Vanaf seizoen 2019-2020 wordt het gebruik van het Digitaal Wedstrijd Formulier verplicht voor alle ploegen behalve A en B-team.

De club heeft een aan aantal documenten gemaakt waarin beschreven wordt hoe je het DWF moet gebruiken:

Wil je de spelregels in detail kennen en opzoeken?

Een overzicht van de spelregels en reglementen vind je op de site van Basket Vlaanderen: http://basketbal.vlaanderen/praktische-info/clubinfo/spelregels-nuttige-documenten

Op zoek naar een scoutingblad?

Hier kan je een scoutingblad downloaden.

Hoe zet je de zaal in Redingenhof klaar?

Info over klaarzetten/opruimen van de zaal in Redingenhof vind je hier.

De sportdienst van Stad Leuven kocht 2 kleine basketbaltorens aan. Lees hier hoe je deze moet opzetten.


Het huishoudelijk reglement van de Leuven Bears

Als Leuven Bears willen wij graag dat onze spelers zich sportief gedragen, daarom is het belangrijk om een paar goede afspraken te maken. Het volledige huishoudelijke reglement kan je dan ook hier nalezen.

Gedragscode Leuven Bears

Lees hier alles over de gedragscodes binnen de Leuven Bears.

Verklaring ivm portretrecht

Gelet op de GDPR regelgeving dient elk lid zijn expliciete toestemming te geven voor het gebruik van afbeeldingen en foto's. Dit kan u doen door het document op https://rebrand.ly/GDPRLeuvenBears te downloaden en ingevuld te mailen naar privacy@leuvenbears.be of terug te sturen per post.


Zoek je de statuten van de VZW Leuven Bears?

Hoe gaan jullie met mijn privacy gegevens om?

Lees onze privacyverklaring hier: https://rebrand.ly/LBPrivacy

Tips & Weetjes

Hoe kan ik makkelijk de wedstrijdkalender raadplegen?

menu

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x